Aromatyczne ciasto przełożone owocami.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
Mak – 1/2 szklanki
Brzoskwinie w syropie – 720 g – 1 puszka
Galaretka o smaku pomarańczowym – 3 szt.
Płatki migdałowe do posypania.
Kroki
- Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej gotowanej wody.
- Mak przepłukać w ciepłej wodzie.
- Jajka wybić, ubić na puszysto z cukrem. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem , pod koniec dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać, na końcu dodać mak i jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Z brzoskwiń odlać syrop – 1 szklanka, dodać 1 szklankę wody, zagotować i rozpuścić 2 galaretki, pozostawić do stężenia.
- Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę , wymieszać z tężejącą galaretką.
- Placek przekroić na połowę i na jedną wyłożyć brzoskwinie w galaretce, przykryć drugą. Schłodzić.
- Pozostałą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do stężenia.
- Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce 2 godziny , podzielić na porcję.
Pani Mario, jestem pod wrażeniem pani chęci do robienia tych pyszności!
Ja lubię ciasta nie takie zwykłe, muszą mieć to coś.
Mam pytanko a jak ta warstwa z maku jest skoro maka wymieszac z ciastem
Mak miesza się z ciastem przed pieczeniem, do masy jajecznej dodaje się mąkę z proszkiem miesza się , dodaje się mak i jeszcze raz się miesza, wlewa do blaszki piecze, przekłada.
Wszystkie składniki mieszamy tak jak opisałam warstwa maku sama się utworzyła podczas pieczenia , mak cięższy został na dole.