Pasztet w cieście francuskim

Delikatny , aromatyczny na kanapki , do pracy, na zimno, ciepło , jak kto lubi.

Szczegóły

Liczba porcji

15 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – łopatka- 50 dag

  • Boczek wędzony – 10 dag

  • Śmietana 18% – 3 łyżki

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Por – 1/2 szt.

  • Chleb tostowy – 2 kromki

  • Ser pleśniowy – 10 dag

  • Żurawina – 8 dag

  • Jajko kurze – 1 jajko

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Tymianek – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Masło – 1 łyżka

Kroki

  • Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Por pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło , wrzucić boczek , pora, poddusić 5 minut.
  • Żurawinę przepłukać. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Chleb pokruszyć na drobno.
  • Do przyprawionego mięsa dodać podsmażony boczek z porem, chleb tostowy, żurawinę, ser pleśniowy oraz śmietanę i tymianek, wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
  • Ciasto francuskie rozłożyć , ułożyć przygotowany farsz.
  • Zawinąć ciastem. Jajko roztrzepać i posmarować po cieście. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pasztet i piec 40 – 45 minut.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pasztet jest nietypowy, bo pełny różnych smaków. Ale zapewne domownikom bardzo smakował przy świątecznym stole! Wszystkiego najlepszego w ten świąteczny czas!

     
    • Marianna

      Jest trochę inny smakowo, chciałam coś odmienić. Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku. Pozdrawiam.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*