Nadziewane rożki

Super pożywne danie na piątek lub gorącą kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Płaty lazanii – 12 szt.

  • Ser feta – 20 dag

  • Ser mozzarella – 15 dag

  • Szpinak mrożony – 15 dag

  • Morele suszone – 6 szt.

  • Żurawina – 3 dag

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Śmietana – 1/2 szklanki

  • Musztarda – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

  • Koperek – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Bulion – 5 łyżek

Kroki

  • Szpinak rozmrozić. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać szpinak, dusić 5 minut, dodać koperek, doprawić solą i pieprzem dusić 2 minuty.
  • Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Morele umyć , pokroić w ćwiartki. Żurawinę umyć . Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , doprawiając ziołami prowansalskimi.
  • Płaty lazanii ugotować, wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć. Na rozłożone płaty lazanii nakładać porcję farszu.
  • Zwijać rożki i układać w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem.
  • Śmietanę wymieszać z musztardą i polać po rożkach.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po rożkach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić rożki i piec do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać na gorąco.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*