Delikatny , aromatyczny na kanapki , do pracy, na zimno, ciepło , jak kto lubi.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – łopatka- 50 dag
Boczek wędzony – 10 dag
Śmietana 18% – 3 łyżki
Ciasto francuskie – 300 g
Por – 1/2 szt.
Chleb tostowy – 2 kromki
Ser pleśniowy – 10 dag
Żurawina – 8 dag
Jajko kurze – 1 jajko
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Tymianek – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Masło – 1 łyżka
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Por pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło , wrzucić boczek , pora, poddusić 5 minut.
- Żurawinę przepłukać. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Chleb pokruszyć na drobno.
- Do przyprawionego mięsa dodać podsmażony boczek z porem, chleb tostowy, żurawinę, ser pleśniowy oraz śmietanę i tymianek, wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie rozłożyć , ułożyć przygotowany farsz.
- Zawinąć ciastem. Jajko roztrzepać i posmarować po cieście. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pasztet i piec 40 – 45 minut.
Pasztet jest nietypowy, bo pełny różnych smaków. Ale zapewne domownikom bardzo smakował przy świątecznym stole! Wszystkiego najlepszego w ten świąteczny czas!
Jest trochę inny smakowo, chciałam coś odmienić. Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku. Pozdrawiam.