Paluszki ziemniaczano – serowo – cukiniowe

Niezwykle proste w przygotowaniu paluszki, doskonałe na danie obiadowe jak i gorącą kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

9 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Ziemniaki – 40 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Papryka czerwona – 1/3 szt.

  • Mąka pszenna – 1/2 szklanki + do podsypania

  • Jajko kurze – 2 szt.

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę.
  • Cukinię umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Ser również utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Ser i cukinię dodać do ziemniaków, przesiać mąkę , wbić jajko.
  • Zagnieść ciasto, uformować wałek.
  • Wałek lekko rozgnieść i ułożyć na nim paski papryki.
  • Uformować wałek z papryką w środku, dzielić na paluszki.
  • Roztrzepać jajko i zanurzać paluszki po kolei a następnie obtaczać w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć paluszki na rumiano z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku.
  • Układać na talerzu.
  • Podawać polane sosem jaki kto lubi , ja podałam z pieczarkowym.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*