Niezwykle proste w przygotowaniu paluszki, doskonałe na danie obiadowe jak i gorącą kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
9 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Ziemniaki – 40 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 7 dag
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Mąka pszenna – 1/2 szklanki + do podsypania
Jajko kurze – 2 szt.
Tarta bułka do obtoczenia
Olej do smażenia
Kroki
- Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę.
- Cukinię umyć , utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Ser również utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Ser i cukinię dodać do ziemniaków, przesiać mąkę , wbić jajko.
- Zagnieść ciasto, uformować wałek.
- Wałek lekko rozgnieść i ułożyć na nim paski papryki.
- Uformować wałek z papryką w środku, dzielić na paluszki.
- Roztrzepać jajko i zanurzać paluszki po kolei a następnie obtaczać w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć paluszki na rumiano z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Układać na talerzu.
- Podawać polane sosem jaki kto lubi , ja podałam z pieczarkowym.