Ciasto ” Pani Walewska “

Kruche , aromatyczne ciasto , które zadowoli smakoszy.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 30 dag

  • Margaryna – 20 dag

  • Cukier puder – 10 dag

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Konfitura morelowa – 320 g – 1/2 słoiczka

  • Orzechy włoskie – 15 dag

  • Krem karpatka bez gotowania – 1 opakowanie

  • Mleko – 400 ml

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Galaretka wiśniowa – 1 szt.

  • Dżem z czarnego bzu – 320 g – 1/2 słoiczka

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , wlać do talerza i pozostawić do zakrzepnięcia. Orzechy przepłukać i pokroić na drobno.
  • Mąkę przesiać , dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać na stolnicy.
  • Jajka , żółtka oddzielić od białek .
  • Żółtka dodać do składników na stolnicy, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
  • 2 blaszki 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto każdą część wałkować , ułożyć w blaszce, jedną posmarować konfiturą morelową , a drugie ciasto dżemem z czarnego bzu, białka ubić na sztywno i posmarować po konfiturach lub dżemie, wierzch posypać orzechami.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z przygotowanym ciastem i piec 20 minut , aż wierzch będzie dobrze rumiany.
  • Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Galaretkę pokroić w paski i ułożyć na cieście z dżemem z czarnego bzu, na nich wyłożyć przygotowany krem i przykryć ciastem z konfiturą morelową.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka, posmarować po cieście , posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto schłodzić 2 godziny , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*