Pakieciki ze śliwką w czekoladzie

Aromatyczny deser do wykonania w kilka minut.

Szczegóły

Liczba porcji

18 sztuk

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Śliwki węgierki – 9 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/ 2 tabliczki

  • Jajko kurze – 1 szt.

Kroki

  • Śliwki umyć , przekroić na połowę, usunąć pestkę.
  • Kratki czekolady pokroić na połówki, lub na mniejsze części.
  • Ciasto francuskie pokroić na 18 prostokątów.
  • Na każdym umieścić połówkę śliwki , a na niej kawałek czekolady.
  • Zlepić tworząc pakiecik. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Tak postąpić ze wszystkimi. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  • Jajko rozkłócić i posmarować pakieciki. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
  • Podawać po wystudzeniu lub gorące jak kto lubi.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Takie proste, a takie pyszne! Ja myślałam początkowo, że do środka wkłada pani takie cukierki “śliwka w czekoladzie” 😀

     
    • Marianna

      Potrzebowałam coś na słodko, na szybko, więc wykorzystałam co miałam pod ręką. 🙂

       

Skomentuj Marzynia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*