Pakieciki schabowe z owocami

Aromatyczny schab w otoczce warzywno – owocowej.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Plastry schabu – 6 szt.

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Cebula – 1 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Marchewka – 1 szt.

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Marynata do mięsa – 1szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła polskie – 1 łyżeczka

  • Śliwki suszone – 6 szt.

  • Żurawina – 2 dag

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Schab rozbić. Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Włożyć schab, zamarynować, najlepiej na noc.
  • Brokuła rozebrać na różyczki, obgotować 3 minuty.
  • Marchewkę obrać. Marchewkę, cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej , obsmażyć schab z obu stron, wyjąć.
  • Na olej wrzucić cebulę, smażyć chwilę, dodać marchewkę, cukinię , doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć 3 minuty.
  • W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa, dodać brokuła, doprawić ziołami polskimi.
  • Na plaster schabu nałożyć śliwkę i kilka żurawin.
  • Spiąć wykałaczką w pakiecik i ułożyć na warzywach.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pakieciki i piec 25 minut . Wyjąć i posypać utartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*