Aromatyczny schab w otoczce warzywno – owocowej.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Plastry schabu – 6 szt.
Brokuł – 1/2 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Cebula – 1 szt.
Pieczarki – 15 dag
Marchewka – 1 szt.
Ser mozzarella – 10 dag
Marynata do mięsa – 1szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła polskie – 1 łyżeczka
Śliwki suszone – 6 szt.
Żurawina – 2 dag
Olej do smażenia
Kroki
- Schab rozbić. Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Włożyć schab, zamarynować, najlepiej na noc.
- Brokuła rozebrać na różyczki, obgotować 3 minuty.
- Marchewkę obrać. Marchewkę, cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej , obsmażyć schab z obu stron, wyjąć.
- Na olej wrzucić cebulę, smażyć chwilę, dodać marchewkę, cukinię , doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć 3 minuty.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa, dodać brokuła, doprawić ziołami polskimi.
- Na plaster schabu nałożyć śliwkę i kilka żurawin.
- Spiąć wykałaczką w pakiecik i ułożyć na warzywach.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pakieciki i piec 25 minut . Wyjąć i posypać utartym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami.