Kruchy i apetyczny schab , wzbogacony dodatkami, to smaczne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Schab – 5 plastrów
Brokuł – 1/2 szt.
Salami – 5 plastrów
Pieczarki – 4 szt.
Keczup – 2 łyżki
Majonez – 2 łyżki
Ser żółty – 3 plastry
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Masło – 2 łyżki
Olej do smażenia
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Kroki
- Brokuł umyć rozebrać na różyczki , podgotować 3 minuty.
- Plastry schabu umyć, rozbić , doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Pieczarki obrać , pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej , obsmażyć schab z obu stron, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Majonez wymieszać z keczupem , posmarować obsmażone plastry schabu.
- Na każdym plastrze ułożyć plasterek salami na nim , brokuła, wokół niego , pieczarki, doprawić ziołami prowansalskimi.
- Złożyć na połowę, spiąć wykałaczką.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, przed wstawieniem , na każdej paczuszce ułożyć wiórka z masła, wstawić do piekarnika, piec 25 minut, Wyjąć na każdą paczuszkę położyć kawałek żółtego sera, wstawić i piec aż ser się zrumieni 10 – 15 minut.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
Wyborne! A na surowo wyglądają jak orientalne kwiatki 🙂
Może tak wyglądają, smakują fajnie , ja nie lubię mięs bez dodatków , wydają mi się mało apetyczne , więc w moich daniach dużo warzyw i owoców. 🙂