Owocowa euforia

Prosty w przygotowaniu, delikatny, wilgotny , apetyczny. zawsze wychodzi.

Szczegóły

16 porcji
Przygotowanie

20 minut

Pieczenie

$0 minut

Lista składników

  • Jajka – 4 szt

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczks

  • Mieszanka orzechów drobno siekanych – 3 łyżki

  • Jabłko – 1 szt

  • Marchewka – 1 szt

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Morele suszone – 6 szt

Kroki

  • Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Marchewkę wymieszać z jabłkiem. Morele drobno pokroić.
  • Jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać do masy jajecznej i wymieszać. Dodać przygotowane owoce i łyżką lekko wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę keksówkę 12 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. wlać przygotowane ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut lub suchego patyczka , gdyby wierzch szybko się rumienił , nakryć folią. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*