Herbaciana nuta

Ciasto dla zabieganych. Lekkie , wilgotne , aromatyczne wprost na podwieczorek lub popołudniowej kawy.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

45 minut

Lista składników

  • Świeżo zaparzona herbata – 1 szklanka

  • Mąka tortowa – 2 szklanki

  • Masło – 3 łyżki

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Soda – 1 łyżeczka

  • Konfitura o wybranym smaku – 2 łyżki

  • Mieszanka keksowa – 4 łyżki

  • Cukier – 1 szklanka

Kroki

  • Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Herbatę zaparzyć.
  • Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać masło, konfiturę , herbatę wymieszać.
  • Dodawać stopniowo mąkę oraz sodę , wymieszać. Na końcu dodać mieszankę keksową, wymieszać. Ciasto winno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Keksówkę 12 x 30 cm wysmarować tłuszczem, wlać przygotowane ciasto.
  • Piekarnik rozgrzać do 210 stopni, wstawić przygotowane ciasto, piec 25 – 30 minut do suchego patyczka.
  • Wystudzić, wierzch można posypać cukrem pudrem lub wykonać polewę. Podzielić na porcje .
 

5 komentarzy

  1. Marzynia

    Świetnie wyszło, widać, że takie sypkie, jak keks.

     
    • Marianna

      Wyszło super , tylko zamyślenie moje sprawiło ,że nie obtoczyłam bakalai w mące i poszły w dół. 🙂

       
  2. Eee tam, czy w dole, czy w górze czy w środku – zjadłbym i podziękował za takie ciasto!

     
  3. Marzynia

    Pani Marysiu, pozdrawiamy i czekamy na nowe przepisy 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*