Prosty w przygotowaniu, delikatny, wilgotny , apetyczny. zawsze wychodzi.
Szczegóły
16 porcji
Przygotowanie
20 minut
Pieczenie
$0 minut
Lista składników
Jajka – 4 szt
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczks
Mieszanka orzechów drobno siekanych – 3 łyżki
Jabłko – 1 szt
Marchewka – 1 szt
Żurawina – 2 łyżki
Morele suszone – 6 szt
Kroki
- Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Marchewkę wymieszać z jabłkiem. Morele drobno pokroić.
- Jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać do masy jajecznej i wymieszać. Dodać przygotowane owoce i łyżką lekko wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę keksówkę 12 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. wlać przygotowane ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut lub suchego patyczka , gdyby wierzch szybko się rumienił , nakryć folią. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę.