Ciasto z granatem

Super delikatne, aromatyczne , lekkie ciasto, prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Granat – 1 szt.

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Czekolada mleczna – 100 g – 1 tabliczka

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Śmietana 30 % – 220 ml

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Galaretka przezroczysta – 2 szt.

  • Masa krówkowa – 300 g

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, dodać rozpuszczoną czekoladę , wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Z granata wyłuskać pestki.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać , dodać tężejącą galaretkę oraz pestki granata , wymieszać.
  • Połowę ciasta posmarować masą krówkową, na nią wyłożyć masę z pestkami granata.
  • Przykryć drugą połową ciasta, posmarować masą krówkową , posypać płatkami migdałowymi.
  • Schłodzić w lodówce 4 godziny, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*