Super delikatne, aromatyczne , lekkie ciasto, prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Granat – 1 szt.
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Czekolada mleczna – 100 g – 1 tabliczka
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Śmietana 30 % – 220 ml
Serek mascarpone – 250 g
Galaretka przezroczysta – 2 szt.
Masa krówkowa – 300 g
Cukier kryształ – 20 dag
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi, dodać rozpuszczoną czekoladę , wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Z granata wyłuskać pestki.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać , dodać tężejącą galaretkę oraz pestki granata , wymieszać.
- Połowę ciasta posmarować masą krówkową, na nią wyłożyć masę z pestkami granata.
- Przykryć drugą połową ciasta, posmarować masą krówkową , posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny, podzielić na porcje.
O, to ciasto jakoś przegapiłam, a jest wspaniałe! Przeważnie placki z masa krówkową są bardzo słodkie, ale tutaj te pestki granatu przełamują słodycz, więc warto pamiętać o takim wariancie 🙂
Osobiście lubię granata , często posypuję sałatki po wierzchu , fajnie przełamują smak.