Otulony schab

Kruchy i aromatyczny schab otoczony warzywami stanowi wyśmienitą kompozycję smakową.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Schab – 4 plastry

  • Pieczarki średnie – 4 szt.

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Żurawina – 5 dag

  • Sos sojowy – 3 łyżki

  • Miód – 1 łyżka

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Musztarda – 1 łyżeczka

  • Majonez – 1 łyżeczka

  • Ser mozzarella – 5 dag

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Przygotować marynatę. Sos sojowy, miód, 3 łyżki oleju, zioła prowansalskie wymieszać. Plastry schabu umyć i zanurzyć w marynacie. Pozostawić 3 godziny.
  • Pieczarki obrać pokroić w plastry.
  • Brokuł rozebrać na różyczki i podgotować 3 minuty.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć schab z obu stron.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry pieczarek , doprawić solą i pieprzem, i na nich obsmażony schab.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić schab, piec 15 minut.
  • Gdy piecze się schab, śmietanę wymieszać z musztardą i majonezem, tworząc sos.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Wyjąć schab, ułożyć na nim żurawinę.
  • Na żurawinie brokuł.
  • Brokuł polać przygotowanym sosem i posypać serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*