Puszyste i aromatyczne ciasto, goście chętnie po nie sięgną.
Szczegóły
Liczba porcji
15 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 8 dag
Mąka migdałowa – 8 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Jabłka – 4 szt.
Żurawina – 2 dag
Orzechy włoskie – 3 dag
Budyń śmietankowy – 1 opakowanie
Cynamon do posypania
Masło – 1 łyżka
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Cukier kryształ – 16 dag
Kroki
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i posmarować po papierze.
- Jabłka obrać pokroić w plastry i ułożyć na papierze do pieczenia.
- Żurawinę opłukać , rozłożyć na jabłkach. Posypać trochę cynamonem.
- Orzechy pokroić na drobno i ułożyć na jabłkach. Całość posypać lekko budyniem.
- Mąki wymieszać razem oraz z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem i zalać owoce.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić ciasto i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjąć, gorące ułożyć na lnianej ściereczce, ciastem do spodu a jabłkami do góry.
- Zwinąć w roladę, wystudzić.
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Galaretkę pokroić w paski.
- Wystudzoną roladę rozwinąć, ułożyć paski galaretki i zwinąć ponownie.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.