Rolada migdałowa z owocami

Puszyste i aromatyczne ciasto, goście chętnie po nie sięgną.

Szczegóły

Liczba porcji

15 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 8 dag

  • Mąka migdałowa – 8 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Jabłka – 4 szt.

  • Żurawina – 2 dag

  • Orzechy włoskie – 3 dag

  • Budyń śmietankowy – 1 opakowanie

  • Cynamon do posypania

  • Masło – 1 łyżka

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.

  • Cukier kryształ – 16 dag

Kroki

  • Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i posmarować po papierze.
  • Jabłka obrać pokroić w plastry i ułożyć na papierze do pieczenia.
  • Żurawinę opłukać , rozłożyć na jabłkach. Posypać trochę cynamonem.
  • Orzechy pokroić na drobno i ułożyć na jabłkach. Całość posypać lekko budyniem.
  • Mąki wymieszać razem oraz z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem i zalać owoce.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić ciasto i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyjąć, gorące ułożyć na lnianej ściereczce, ciastem do spodu a jabłkami do góry.
  • Zwinąć w roladę, wystudzić.
  • Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Galaretkę pokroić w paski.
  • Wystudzoną roladę rozwinąć, ułożyć paski galaretki i zwinąć ponownie.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*