Popularne naleśniki urozmaicone ziołami, z bogatym w witaminy nadzieniem super na śniadanie lub kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
9 szt.
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 1 szklanka
Jajka kurze – 2 szt.
Mleko – 1 szklanka
Woda – 1/2 szklanki
Szczypta soli
Olej – 4 łyżki
Serek wiejski – 100 g
Rzodkiewka – 4 szt.
Ogórek długi – 1/2 szt.
Pomidor – 1 szt.
Bazylia – 8 listków
Pietruszka świeża – 2 gałązeczki
Zioła polskie – 1/2 łyżeczki
Sos czosnkowy do polania, jak kto lubi
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Kroki
- Jajka wybić , dodać sól, utrzeć dodać mleko, olej , mąkę i robotem utrzeć.
- Bazylię , pietruszkę, ściąć na drobno, dodać do ciasta, dodać również zioła i wymieszać. Pozostawić ciasto chwilę aby odpoczęło.
- Rozgrzać patelnię, nalewać porcję ciasta.
- Smażyć na rumiano z obu stron.
- Pomidora, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Ogórka obrać również pokroić w kostkę. Szczypiorek ściąć.
- Do miseczki włożyć serek, dodać przygotowane warzywa i wymieszać.
- Nałożyć porcję na przygotowanego naleśnika.
- Złożyć w kieszonkę, polać sosem czosnkowym lub innym, jaki kto lubi.