Kruchy i aromatyczny schab otoczony warzywami stanowi wyśmienitą kompozycję smakową.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
- Schab – 4 plastry 
- Pieczarki średnie – 4 szt. 
- Brokuł – 1/2 szt. 
- Żurawina – 5 dag 
- Sos sojowy – 3 łyżki 
- Miód – 1 łyżka 
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka 
- Śmietana 18 % – 2 łyżki 
- Musztarda – 1 łyżeczka 
- Majonez – 1 łyżeczka 
- Ser mozzarella – 5 dag 
- Sól, pieprz czarny mielony 
- Olej do smażenia 
Kroki
- Przygotować marynatę. Sos sojowy, miód, 3 łyżki oleju, zioła prowansalskie wymieszać. Plastry schabu umyć i zanurzyć w marynacie. Pozostawić 3 godziny.
- Pieczarki obrać pokroić w plastry.
- Brokuł rozebrać na różyczki i podgotować 3 minuty.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć schab z obu stron.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry pieczarek , doprawić solą i pieprzem, i na nich obsmażony schab. 
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić schab, piec 15 minut.
- Gdy piecze się schab, śmietanę wymieszać z musztardą i majonezem, tworząc sos.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Wyjąć schab, ułożyć na nim żurawinę. 
- Na żurawinie brokuł. 
- Brokuł polać przygotowanym sosem i posypać serem. 
- Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką. 
