Delikatne bułeczki drożdżowe z nadzieniem , doskonałe na śniadanie i nie tylko.
Szczegóły
Liczba porcji
14 szt
Czas przygotowania
60 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania
Mleko – 1/2 szklanki
Drożdże – 15 g
Cukier – 1 łyżka
Jajko kurze – 3 szt
Olej – 2 łyżki
Sól – szczypta
Oliwki zielone – 28 szt
Pomidory suszone – 7 szt
Ser Ralado – wiórki – 14 łyżeczek
Sezam biały i czarny do posypania.
Kroki
- Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać. W miseczce pokruszyć drożdże , wlać trochę mleka , dodać cukier oraz 1 łyżkę mąki , dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn , aby zaczął rosnąć. 2 jajka ubić.
- Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn, olej , sól, ubite jajka, ciasto mieszamy łyżką , a następnie wyrabiamy ręką aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na połowę. Podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy na części. Z każdej części formujemy kulkę , następnie rozwałkowujemy. Posypujemy łyżeczkę sera , układamy po środku pomidora suszonego a obok oliwki.
- Skrywamy nadzienie w środku , formując bułeczkę. Tak postępujemy do wyczerpania ciasta.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy bułeczki, pozostawiając około 5 minut aby się ruszyły. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułeczki. Wierzch posypujemy białym i czarnym sezamem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni wstawiamy bułeczki i pieczemy 20 minut lub dobrego zrumienienia. Upieczone wykładamy na kratkę aby się wystudziły.