Odrywane bułeczki z nadzieniem

Delikatne bułeczki drożdżowe z nadzieniem , doskonałe na śniadanie i nie tylko.

Szczegóły

Liczba porcji

14 szt

Czas przygotowania

60 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Drożdże – 15 g

  • Cukier – 1 łyżka

  • Jajko kurze – 3 szt

  • Olej – 2 łyżki

  • Sól – szczypta

  • Oliwki zielone – 28 szt

  • Pomidory suszone – 7 szt

  • Ser Ralado – wiórki – 14 łyżeczek

  • Sezam biały i czarny do posypania.

Kroki

  • Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać. W miseczce pokruszyć drożdże , wlać trochę mleka , dodać cukier oraz 1 łyżkę mąki , dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn , aby zaczął rosnąć. 2 jajka ubić.
  • Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn, olej , sól, ubite jajka, ciasto mieszamy łyżką , a następnie wyrabiamy ręką aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na połowę. Podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy na części. Z każdej części formujemy kulkę , następnie rozwałkowujemy. Posypujemy łyżeczkę sera , układamy po środku pomidora suszonego a obok oliwki.
  • Skrywamy nadzienie w środku , formując bułeczkę. Tak postępujemy do wyczerpania ciasta.
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy bułeczki, pozostawiając około 5 minut aby się ruszyły. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułeczki. Wierzch posypujemy białym i czarnym sezamem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni wstawiamy bułeczki i pieczemy 20 minut lub dobrego zrumienienia. Upieczone wykładamy na kratkę aby się wystudziły.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*