Pięknie wyglądający makaron, delikatne mięso oraz aromatyczne warzywa tworzą smaczne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Makaron ryżowy z zieloną herbatą – 200 g
Filet z kurczaka pojedynczy
Cebula biała – 1 szt
Pieczarki – 15 dag
Papryka czerwona – 1/2 szt
Cukinia – 1/2 szt
Czosnek – 2 ząbki
Ser mozzarella – 15 dag
Śmietana 18 % – 3/4 szklanki
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia.
Kroki
- Fileta umyć, pokroić w kostkę , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię, paprykę umyć , pokroić w kostkę. Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę chwilę smażyć , dodać pieczarki , paprykę , cukinię, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi , smażyć 5 minut, dodać fileta , całość smażyć 5 minut. Nadmiar tłuszczu odlać.
- Makaron wymieszać z warzywami i filetem, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Śmietanę wymieszać z czosnkiem oraz odrobiną soli i pieprzu, polać po makaronie z warzywami. Posypać utartym serem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Pokroić na porcje, podawać.