Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

Sezon truskawkowy rozpoczęty, proponuję pyszny deser.

Szczegóły

Liczba porcji

9 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 2 szklanki

  • Mleko – 1 szklanka

  • Woda mineralna gazowana – 1/2 szklanki

  • Jaja kurze – 2 szt.

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Olej rzepakowy – 1/3 szklanki

  • Truskawki świeże – 50 dag

  • Bita śmietana w sprayu lub ubita śmietana

Kroki

  • Jajka wybić dodać 6 łyżek cukru i ubić robotem na puszysto.
  • Dalej ubijając , dodawać mleko, wodę, mąkę aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać olej.
  • Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję pozostawić aby odpoczęło.
  • Patelnię do smażenia naleśników rozgrzać, wlewać ciasto cienkim strumieniem aby dobrze rozprowadzało się po patelni.
  • Piec na rumiano z obu stron.
  • Truskawki umyć, pokroić w plasterki, zasypać pozostałym cukrem.
  • Układać na usmażonych naleśnikach.
  • Składać w trójkąt, udekorować bitą śmietaną.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*