Ciasto z truskawkami

Delikatne ciasto z pierwszymi owocami z działki, smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Truskawki świeże – 50 dag

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.

  • Galaretka o smaku truskawkowym – 4 szt.

Kroki

  • Jajka wybić dodać cukier, ubić na puszysto.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną wymieszać delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Następne 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
  • Truskawki umyć, obrać z szypułek. Połowę zblendować.
  • Gdy zaczyna krzepnąć galaretka rozpuszczona w jednej szklance wody, dodać do niej zblendowane truskawki oraz serki homogenizowane, wszystko wymieszać.
  • Ciasto przekroić na połowę i na jedną wyłożyć przygotowaną masę.
  • Przykryć drugą połową i ułożyć na niej, przekrojone na połowę truskawki.
  • Zalać krzepnącą galaretką rozpuszczoną w 2 szklankach wody.
  • Schłodzić w lodówce i pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*