Delikatne ciasto z pierwszymi owocami z działki, smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Truskawki świeże – 50 dag
Jajka kurze – 5 szt.
Cukier kryształ – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.
Galaretka o smaku truskawkowym – 4 szt.
Kroki
- Jajka wybić dodać cukier, ubić na puszysto.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Następne 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Truskawki umyć, obrać z szypułek. Połowę zblendować.
- Gdy zaczyna krzepnąć galaretka rozpuszczona w jednej szklance wody, dodać do niej zblendowane truskawki oraz serki homogenizowane, wszystko wymieszać.
- Ciasto przekroić na połowę i na jedną wyłożyć przygotowaną masę.
- Przykryć drugą połową i ułożyć na niej, przekrojone na połowę truskawki.
- Zalać krzepnącą galaretką rozpuszczoną w 2 szklankach wody.
- Schłodzić w lodówce i pokroić na porcje.