Super pożywne danie na piątek lub gorącą kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Płaty lazanii – 12 szt.
Ser feta – 20 dag
Ser mozzarella – 15 dag
Szpinak mrożony – 15 dag
Morele suszone – 6 szt.
Żurawina – 3 dag
Pieczarki – 20 dag
Cebula biała – 1 szt.
Czosnek – 2 ząbki
Śmietana – 1/2 szklanki
Musztarda – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Koperek – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Bulion – 5 łyżek
Kroki
- Szpinak rozmrozić. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać szpinak, dusić 5 minut, dodać koperek, doprawić solą i pieprzem dusić 2 minuty.
- Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
- Morele umyć , pokroić w ćwiartki. Żurawinę umyć . Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , doprawiając ziołami prowansalskimi.
- Płaty lazanii ugotować, wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć. Na rozłożone płaty lazanii nakładać porcję farszu.
- Zwijać rożki i układać w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem.
- Śmietanę wymieszać z musztardą i polać po rożkach.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po rożkach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić rożki i piec do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać na gorąco.