Młoda kapusta z kiełbasą wiejską

Młoda kapusta z dodatkiem wędliny, może być pysznym daniem obiadowym lub na gorącą kolację.

Szczegóły

Liczba porcji

7 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Młoda kapusta średniej wielkości – 1 główka

  • Kiełbasa wiejska – 20 dag

  • Boczek wędzony – 15 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Pieczarki – 4 szt.

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Cząber – 1/2 łyżeczki

  • Przyprawa do dań z kapusty – 1 łyżeczka

  • Wywar warzywny – 1/2 szklanki

  • Śmietana 18% – 2 łyżki

  • Przecier pomidorowy – 1 łyżka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Kapustę poszatkować.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Kiełbasę, boczek pokroić w kostkę.
  • Do garnka wlać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, smażyć 5 minut.
  • Dodać kiełbasę, boczek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber, dusić 5 minut.
  • Poszatkowaną kapustę lekko posolić, dodać do smażących się składników, doprawić przyprawą do dań z kapusty, podlać wywarem.
  • Całość dusić 30 minut.
  • Śmietanę rozmieszać z przecierem i dodać do kapusty, dusić 5 minut, doprawić pieprzem.
  • Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*