Młoda kapusta z dodatkiem wędliny, może być pysznym daniem obiadowym lub na gorącą kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
7 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Młoda kapusta średniej wielkości – 1 główka
Kiełbasa wiejska – 20 dag
Boczek wędzony – 15 dag
Cebula biała – 1/2 szt
Pieczarki – 4 szt.
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Cząber – 1/2 łyżeczki
Przyprawa do dań z kapusty – 1 łyżeczka
Wywar warzywny – 1/2 szklanki
Śmietana 18% – 2 łyżki
Przecier pomidorowy – 1 łyżka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Kapustę poszatkować.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Kiełbasę, boczek pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, smażyć 5 minut.
- Dodać kiełbasę, boczek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber, dusić 5 minut.
- Poszatkowaną kapustę lekko posolić, dodać do smażących się składników, doprawić przyprawą do dań z kapusty, podlać wywarem.
- Całość dusić 30 minut.
- Śmietanę rozmieszać z przecierem i dodać do kapusty, dusić 5 minut, doprawić pieprzem.
- Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.