Połączenie mięsa i warzyw, zawsze tworzy aromatyczne danie.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 30 dag
Ser mozzarella w kulce
Jajko kurze – 1 szt.
Tarta bułka do obtoczenia
Boczek – 20 dag
Cebula – 1/2 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Pieczarki – 15 dag
Cukinia – 1/2 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Olej do smażenia
Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Kroki
- Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Ser pokroić w kostkę. Dodać jajko.
- Dokładnie wymieszać, uformować pulpety, obtoczyć w tartej bułce.
- Cebulę, paprykę pokroić w kostkę.
- Pieczarki obrać, pokroić.
- Cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć ze wszystkich stron.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę i paprykę, doprawić solą i pieprzem.
- Na nich ułożyć pieczarki.
- Następnie cukinię, doprawić ziołami prowansalskimi, skropić oliwą z oliwek.
- Na warzywach ułożyć pulpety.
- Boczek pokroić w cienkie plastry, nakryć pulpety.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pulpety, piec 30 minut.
- Podawać z ziemniakami i surówką.