Pulpety pieczone w boczku

Połączenie mięsa i warzyw, zawsze tworzy aromatyczne danie.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 30 dag

  • Ser mozzarella w kulce

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Boczek – 20 dag

  • Cebula – 1/2 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Olej do smażenia

  • Oliwa z oliwek – 6 łyżek

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Kroki

  • Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Ser pokroić w kostkę. Dodać jajko.
  • Dokładnie wymieszać, uformować pulpety, obtoczyć w tartej bułce.
  • Cebulę, paprykę pokroić w kostkę.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć ze wszystkich stron.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę i paprykę, doprawić solą i pieprzem.
  • Na nich ułożyć pieczarki.
  • Następnie cukinię, doprawić ziołami prowansalskimi, skropić oliwą z oliwek.
  • Na warzywach ułożyć pulpety.
  • Boczek pokroić w cienkie plastry, nakryć pulpety.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pulpety, piec 30 minut.
  • Podawać z ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*