Babka cytrynowa

Babka to ciasto które zawsze gości na Wielkanocnym stole. Tą babkę wykona każdy , udaje się zawsze i równie zawsze super smakuje. Zachwyca delikatnością i aromatem. Przygotowana również nie formie dla babki.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

10 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Mąka tortowa – 3/4 szklanki

  • Mąka ziemniaczana – 3/ 4 szklanki

  • Olej – 1/2 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Cytryna – 1 szt

  • Cukier – 3/4 szklanki

Kroki

  • Cytrynę umyć , wycisnąć sok. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno , dodać cukier i również ubić, ubijając dalej dodawać po 1 żółtku i olej. Na koniec dodać sok z cytryny oraz mąki i wymieszać.
  • Keksówkę 11x 30 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni , wstawić i piec 40 minut lub suchego patyczka. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pięknie wyszła, puszysta jak należy. Ja co roku robię inną babkę, bo tyle jest świetnych przepisów, że pewnie życia nie starczy na te smakowitości 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*