Babka to ciasto które zawsze gości na Wielkanocnym stole. Tą babkę wykona każdy , udaje się zawsze i równie zawsze super smakuje. Zachwyca delikatnością i aromatem. Przygotowana również nie formie dla babki.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
10 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Mąka tortowa – 3/4 szklanki
Mąka ziemniaczana – 3/ 4 szklanki
Olej – 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cytryna – 1 szt
Cukier – 3/4 szklanki
Kroki
- Cytrynę umyć , wycisnąć sok. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno , dodać cukier i również ubić, ubijając dalej dodawać po 1 żółtku i olej. Na koniec dodać sok z cytryny oraz mąki i wymieszać.
- Keksówkę 11x 30 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni , wstawić i piec 40 minut lub suchego patyczka. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pięknie wyszła, puszysta jak należy. Ja co roku robię inną babkę, bo tyle jest świetnych przepisów, że pewnie życia nie starczy na te smakowitości 🙂
Ja sama robię kilka wersji ,zawsze dodaję coś nowego i już inaczej smakuje. 🙂