Pożywne danie obiadowe, które zachwyci wszystkich.
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 30 dag
Ryż – 1 szklanka po ugotowaniu
Jajko kurze – 1 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 10 dag
Cebula biała – 1/2 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Mąka pszenna – 2 łyżki
Przecier pomidorowy – 250 g – kartonik
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Papryka zielona – 1/3 szt.
Papryka żółta – 1/3 szt.
Wywar warzywny – 1 szklanka
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso przyprawić przyprawą do mięsa wieprzowego. Ryż ugotować.
- Cukinię , ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Do mięsa dodać ryż, cukinię, ser mozzarella, jajko , dokładnie wymieszać.
- Uformować kuleczki i obtoczyć w mące.
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryki pokroić w grubszą kostkę.
- Do brytfanki wlać trochę oleju , wrzucić cebulę i czosnek , doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy , wywar warzywny, pokrojoną paprykę, gotować 2 minuty.
- Dodać kuleczki mięsne i całość gotować 30 minut. Na koniec gotowania doprawić pieprzem. Podawać z gotowanymi ziemniakami .