Medaliony z uda indyka na warzywach

Delikatne , pyszne mięsko, które zawsze wychodzi pysznie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Medaliony z uda indyka – 4 szt

  • Cebula – 1 szt

  • Cukinia – 1/3 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Pieczarki – 15 dag

  • Marchewka – 1 szt

  • Suszone pomidory – 5 szt

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Jabłko – 1 szt

  • Pomarańcza – 1 szt

  • Oliwa z oliwek do skropnienia

  • Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Kroki

  • Medaliony umyć , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Marchewkę obrać . Cukinię umyć . Marchewkę i cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach. Pieczarki obrać , pokroić. Suszone pomidory pokroić. Warzywa wymieszać , doprawić solą i pieprzem, umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek, doprawić ziołami prowansalskimi.
  • Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek , nałożyć na medaliony. Medaliony ułożyć na warzywach.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą , a jeżeli nie posiada przykryć folią aluminiową, piec 40 minut.
  • Gdy pieką się medaliony , wycisnąć sok z pomarańczy. Jabłko umyć , pokroić w plastry.
  • Po 40 minutach , wyjąć , skropić sokiem z pomarańczy, na wierzch ułożyć plastry jabłek, wstawić i piec 10 minut bez przykrycia. Przed podaniem na warzywa ułożyć upieczone plastry jabłek a na nich medaliony. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Ja także piekę indyka na warzywach, ale biorę całe udka, więc muszę dawać warzywa w dużych kawałkach (żeby się nie upiekły na krem). I nie wpadłam na to jabłuszko, a przecież ono dodaje smaku. Następnym razem wykorzystam tę podpowiedź z jabłkiem 🙂

     

Skomentuj Marianna Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*