Kluski z batatów

Delikatne kluski , które mogą być aromatycznym dodatkiem do drugiego dania lub jako danie samodzielne.

Szczegóły

Czas przygotowania<br>60 minut<br><br><br>

Lista składników

  • Bataty – 50 dag – 3 szt

  • Mąka pszenna – 1 szklanka

  • Mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki

  • Jajko kurze – 1 szt

Kroki

  • Bataty ugotować , obrać , przecisnąć przez praskę.
  • Mąki przesiać , dodać do batatów , wbić jajko , zagnieść ciasto , jest ono bardzo delikatne , jeżeli zbyt delikatne i nie można by było uformować wałka ciasta , to dodać trochę mąki.
  • Z uformowanego wałka ciąć kawałki i formować kluski.
  • Zagotować 2 litry osolonej wody , wrzucić kluski i gotować 7 minut, odcedzić , przelać lekko wodą.
  • Podawać jak kto lubi, u mnie z sosem pieczarkowym.
 

6 komentarzy

  1. Marzynia

    No śliczne, słoneczne, akurat na przedwiośnie!

     
  2. A ja tu w sosiku jeszcze jakieś mięsko widzę, no chętnie, chętnie bym zjadł!

     
  3. Ten kolorek jest super, pocieszający, bo jakoś ta wiosna się wykluć nie może…

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*