Mandarynkowa babka

Uzależnia swoim smakiem, puszysta i wilgotna. Przepis ze starego zeszytu.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Mąka tortowa – 1 szklanka

  • Mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki

  • Margaryna – 250 g

  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

  • Mandarynki – 3 szt.

  • Cukier kryształ – 3/4 szklanki

Kroki

  • Mandarynki obrać , wycisnąć sok.
  • Margarynę rozpuścić.
  • Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodać rozpuszczoną margarynę , dalej mieszać na końcu dodać sok z mandarynek.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Jako że stary przepis , więc forma do pieczenia z kółkiem . Formę wyłożyć papierem, kółko posmarować tłuszczem.
  • Wlać przygotowane ciasto , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Ja piekę z ciasta piaskowego babki, głównie na święta. A przecież to wdzięczne ciasto do “codziennych” wypieków!

     
    • Marianna

      Ja lubię od czasu do czasu zrobić babkę , ale nie mogę się oprzeć chęci dodania coś nowego, taka natura . 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*