Uzależnia swoim smakiem, puszysta i wilgotna. Przepis ze starego zeszytu.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 1 szklanka
Mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki
Margaryna – 250 g
Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Mandarynki – 3 szt.
Cukier kryształ – 3/4 szklanki
Kroki
- Mandarynki obrać , wycisnąć sok.
- Margarynę rozpuścić.
- Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodać rozpuszczoną margarynę , dalej mieszać na końcu dodać sok z mandarynek.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Jako że stary przepis , więc forma do pieczenia z kółkiem . Formę wyłożyć papierem, kółko posmarować tłuszczem.
- Wlać przygotowane ciasto , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzoną posypać cukrem pudrem.
Ja piekę z ciasta piaskowego babki, głównie na święta. A przecież to wdzięczne ciasto do “codziennych” wypieków!
Ja lubię od czasu do czasu zrobić babkę , ale nie mogę się oprzeć chęci dodania coś nowego, taka natura . 🙂