Makowe inspiracje

Ciasto które zachwyca wyglądem i smakiem.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Mak – 1/2 szklanki

  • Ananas w puszce – 580 g

  • Konfitura wiśniowa – 240 g

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt.

  • Śmietana 30 % – 400 ml

  • Galaretka przezroczysta – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Mleko – 3 łyżki

  • Ryż prażony – 1 szklanka

Kroki

  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem, dodać mak i lekko wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Konfiturę rozpuścić w rondelku, dodać galaretkę , wymieszać , pozostawić do wystygnięcia.
  • Z ananasów odlać syrop, 1 szklanka dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić galaretki przezroczyste, pozostawić do stężenia.
  • Ciasto przekroić na połowę, posmarować konfiturą, ułożyć ananasy.
  • Śmietanę ubić na sztywno , dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową ciasta.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodając mleko, wyłożyć na ciasto, posypać prażonym ryżem.
  • Schłodzić ciasto około 3 godzin, pokroić na porcję.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*