Kartoflanka jak u babci

Popularna zupa ziemniaczana do której czasem warto wrócić.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Ziemniaki średnie – 6 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Seler – 1/3 szt.

  • Por 1/4 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Kiełbasa wiejska – 15 dag

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Cząber – 1/2 łyżeczki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Woda gorąca gotowana – 1 litr

  • Olej do podsmażenia

  • Pietruszka świeża pokrojona – 2 łyżeczki

Kroki

  • Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • Kiełbasę pokroić w krążki.
  • Marchew, pietruszkę, seler, por obrać , pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać kiełbasę smażyć 4 minuty, dodać warzywa, liść laurowy , ziele angielskie, cząber, rozmaryn , doprawić solą i pieprzem dusić 5 minut. Zalać gorącą wodą dodać ziemniaki , doprawić solą , gotować 20 minut.
  • Dodać śmietanę , doprawić pieprzem, gotować 3 minuty.
  • Przed podaniem można posypać świeżo pokrojoną pietruszką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*