Ciasto które zachwyca wyglądem i smakiem.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Mąka tortowa – 24 dag
Cukier kryształ – 24 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Mak – 1/2 szklanki
Ananas w puszce – 580 g
Konfitura wiśniowa – 240 g
Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt.
Śmietana 30 % – 400 ml
Galaretka przezroczysta – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Mleko – 3 łyżki
Ryż prażony – 1 szklanka
Kroki
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem, dodać mak i lekko wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Konfiturę rozpuścić w rondelku, dodać galaretkę , wymieszać , pozostawić do wystygnięcia.
- Z ananasów odlać syrop, 1 szklanka dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić galaretki przezroczyste, pozostawić do stężenia.
- Ciasto przekroić na połowę, posmarować konfiturą, ułożyć ananasy.
- Śmietanę ubić na sztywno , dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodając mleko, wyłożyć na ciasto, posypać prażonym ryżem.
- Schłodzić ciasto około 3 godzin, pokroić na porcję.