Puszysty biszkopt, aromatyczny krem, aksamitna pianka, pachnące borówki, wszystko to składa się na pyszne ciasto.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt
Cukier – 16 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Kakao – 3 łyżeczki
Biszkopty podłużne – 200 g
Sok pomarańczowy – 0,75 l
Budyń waniliowy – 40 g – 2 szt
Serek homogenizowany waniliowy – 40 g – 2 szt
Galaretka o smaku malinowym – 2 szt
Borówki – 250 g
Galaretka krystaliczna – 1 szt.
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
- 2 szklanki soku wlać do garnka i zagotować , w 1 szklance rozpuścić budynie, wlać do gotującego się soku , chwilę gotować. Gorący wyłożyć na ciasto.
- Ułożyć biszkopty.
- Galaretki malinowe rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wymieszać z serkami homogenizowanymi , wyłożyć na ciasto.
- Borówki umyć , ułożyć na ciasto. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody , dobrze schłodzić , wylać na ciasto.
- Ciasto schłodzić około 4 godziny, pokroić na porcje.