Delikatne mięso kurczaka, różnokolorowa aromatyczna papryka , idealne połączenie na smaczne kotleciki.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt
Papryka czerwona – 1/3 szt
Papryka zielona – 1/3 szt
Papryka żółta – 1/3 szt
Ser mozzarella – 5 dag
Jajko kurze – 1 szt
Tarta bułka – 2 łyżki + do obtoczenia
Przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Filet z kurczaka umyć , pokroić w drobną kosteczkę. Papryki umyć , również drobno pokroić. Umieścić w miseczce.
- Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach. Fileta doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka, papryki ziołami prowansalskimi. Wbić jajko, dodać ser oraz tartą bułkę , wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
- Uformować kotleciki, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 minut , do zrumienienia kotlecików. Podawać z ulubionymi dodatkami.