Letnie orzeźwienie

Puszysty biszkopt, aromatyczny krem, aksamitna pianka, pachnące borówki, wszystko to składa się na pyszne ciasto.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Cukier – 16 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Biszkopty podłużne – 200 g

  • Sok pomarańczowy – 0,75 l

  • Budyń waniliowy – 40 g – 2 szt

  • Serek homogenizowany waniliowy – 40 g – 2 szt

  • Galaretka o smaku malinowym – 2 szt

  • Borówki – 250 g

  • Galaretka krystaliczna – 1 szt.

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
  • 2 szklanki soku wlać do garnka i zagotować , w 1 szklance rozpuścić budynie, wlać do gotującego się soku , chwilę gotować. Gorący wyłożyć na ciasto.
  • Ułożyć biszkopty.
  • Galaretki malinowe rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wymieszać z serkami homogenizowanymi , wyłożyć na ciasto.
  • Borówki umyć , ułożyć na ciasto. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody , dobrze schłodzić , wylać na ciasto.
  • Ciasto schłodzić około 4 godziny, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*