Lazania na gorącą kolację lub porcja do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Platy lazanii – 14 szt
Mięso mielone wieprzowe – 35 dag
Pieczarki – 30 dag
Cebula biała – 1 szt.
Papryka żółta – 1/2 szt.
Suszone pomidory – 8 szt.
Czerwone wino wytrawne – 1/2 szklanki
Przecier pomidorowy – kartonik – 500 g
Masło – 2 łyżki
Ser mozzarella – 25 dag
Czosnek – 1 ząbek
Sól , pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Oregano – 1/2 łyżeczki
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Olej do smażenia
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Kroki
- Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, odstawić.
- Płaty lazanii podgotować 5 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Pomidory, paprykę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki, smażyć 2 min, dodać mięso dusić 8 minut, dodać suszone pomidory i paprykę, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, całość dusić 3 minuty. Odstawić.
- Przygotować sos: Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1 minutę, wlać przecier pomidorowy, dodać oregano, cynamon, podlać winem, gotować 5 minut, zaciągnąć masłem i chwilę pogotować.
- Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu.
- Ułożyć płaty lazanii.
- Na nie porcję farszu.
- Następnie płaty lazanii, farsz do wyczerpania składników.
- Wierzch polać resztą przygotowanego sosu. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać na sos.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić lazanię, piec 20 minut lub do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać na gorąco.