Lazania z mięsem mielonym i pieczarkami

Lazania na gorącą kolację lub porcja do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Platy lazanii – 14 szt

  • Mięso mielone wieprzowe – 35 dag

  • Pieczarki – 30 dag

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Papryka żółta – 1/2 szt.

  • Suszone pomidory – 8 szt.

  • Czerwone wino wytrawne – 1/2 szklanki

  • Przecier pomidorowy – kartonik – 500 g

  • Masło – 2 łyżki

  • Ser mozzarella – 25 dag

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Sól , pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

  • Olej do smażenia

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

Kroki

  • Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, odstawić.
  • Płaty lazanii podgotować 5 minut.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Pomidory, paprykę pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki, smażyć 2 min, dodać mięso dusić 8 minut, dodać suszone pomidory i paprykę, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, całość dusić 3 minuty. Odstawić.
  • Przygotować sos: Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 1 minutę, wlać przecier pomidorowy, dodać oregano, cynamon, podlać winem, gotować 5 minut, zaciągnąć masłem i chwilę pogotować.
  • Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu.
  • Ułożyć płaty lazanii.
  • Na nie porcję farszu.
  • Następnie płaty lazanii, farsz do wyczerpania składników.
  • Wierzch polać resztą przygotowanego sosu. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać na sos.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić lazanię, piec 20 minut lub do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać na gorąco.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*