Schab na kolorowo

Delikatny i aromatyczny schab z zielonymi ziemniakami oraz czerwonymi warzywami.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Schab – 6 plastrów

  • Marynata do mięsa – 1 opakowanie

  • Żurawina – 7 dag

  • Pieczarki – 4 szt

  • Suszone pomidory – 6 szt.

  • Ziemniaki średnie – 6 szt.

  • Koperek – 1 pęczek

  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Sok z cytryny -1 łyżeczka

  • Folia aluminiowa 6 kawałków

Kroki

  • Marynatę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Włożyć do niej schab i marynować 2 godziny.
  • Żurawinę opłukać. Pieczarki obrać pokroić.
  • Zamarynowany schab ułożyć na kawałku folii, na nim porcję pieczarek.
  • Na pieczarki suszony pomidor.
  • Na nim trochę żurawiny.
  • Z pozostałymi plastrami postąpić podobnie. Zwinąć folię i zrobić po 2 dziurki wykałaczką. Wstawić do naczynia żaroodpornego.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić przygotowany schab i piec 30 minut.
  • Gdy będzie się piekł schab, obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, podgotować 15 minut.
  • Koperek umyć i ściąć na drobno, dodać oliwę sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na drobną masę.
  • Podgotowane ziemniaki, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i nałożyć na nie po trochu masy koperkowej.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
  • Podawać z czerwonymi warzywami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*