Ciasto łaciate

Delikatne ciasto do popołudniowej kawy lub na niedzielę.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 6 szt.

  • Cukier kryształ – 24 dag

  • Mąka tortowa – 24 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Kakao – 1 1/2 łyżki

  • Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt.

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 1 tabliczka

  • Wiórka do posypania

Kroki

  • Jaja utrzeć na puszysto z cukrem.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, i dodać do masy jajecznej.
  • Wymieszać, podzielić ciasto na połowę, odlewając do drugiego naczynia.
  • Do jednej porcji dodać kakao oraz 2 łyżki wody i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Nakładać ciasto łyżką, raz białe, raz ciemne aż do wyczerpania. Widelcem przeciągnąć na długość i na szerokość blachy.
  • Wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzić, przekroić na połowę.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, odstawić do stężenia.
  • Połowę czekolady pokruszyć na drobno.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać serki oraz czekoladę i wymieszać. Wyłożyć na połowę ciasta.
  • Przykryć drugą połową. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*