Łaciaty sernik

Faworyt wśród ciast, król uroczystości świątecznych i nie tylko. Czy ktoś nie lubi tego ciasta ?

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 9 szt.

  • Cukier kryształ – 32 dag

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Ser – wiadereczko – 1 kg

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Budyń waniliowy – 1 szt – 60 g

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Skórka kolorowa kandyzowana

Kroki

  • 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru.
  • Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masę jajeczną , połączyć z produktami sypkimi, dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Przestudzić.
  • 5 jajek ubić na puszysto, z 16 dag cukru, dodać ser z wiaderka i ucierać dalej, dodać śmietanę i budyń , wymieszać razem .
  • Z przygotowanej masy serowej odłożyć do drugiego naczynia 1/3 porcji.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do odłożonej porcji masy serowej, dokładnie wymieszać.
  • Na przestudzone ciasto wyłożyć połowę białej masy serowej, na niej ułożyć kleksy masy serowej z czekoladą, posypać kolorowymi skórkami.
  • Całość przykryć pozostałą białą masą serową.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tylko z włączoną górą do pieczenia, około 50 minut lub dobrego zrumienienia.
  • Po wystudzeniu pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*