” Ukryty filet “

Sprawdzony przepis, przepyszne danie obiadowe.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt.

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka podwójny

  • Cukinia – 1 szt.

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula – 1 szt.

  • Ser mozzarella – 1 kulka

  • Żurawina – 3 dag

  • Ser mozzarella 10 dag

  • Przyprawa do kurczaka

  • Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Fileta pokroić w plastry , lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Cukinię umyć , pokroić w plastry. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kulkę mozzarelli pokroić w plastry. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć połowę plastrów cukinii, na niej pieczarki, doprawić solą, pieprzem, posypać 1 łyżeczką ziół prowansalskich.
  • Na patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowane plastry fileta , obsmażyć z obu stron, ułożyć na pieczarkach.
  • Na oleju po obsmażanych filetach , dusić cebulę około 3 minut , wyłożyć na filety.
  • Na cebuli ułożyć plastry mozzarelli , a na niej żurawinę.
  • Przykryć drugą połową plastrów cukinii, doprawić solą i ziołami prowansalskimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane filety , piec 20 minut, wyciągnąć , posypać utartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i zapiekać do zrumienienia sera, około 10 minut.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*