Faworyt wśród ciast, król uroczystości świątecznych i nie tylko. Czy ktoś nie lubi tego ciasta ?
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 9 szt.
Cukier kryształ – 32 dag
Mąka tortowa – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ser – wiadereczko – 1 kg
Śmietana 30 % – 200 ml
Budyń waniliowy – 1 szt – 60 g
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Skórka kolorowa kandyzowana
Kroki
- 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru.
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną , połączyć z produktami sypkimi, dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Przestudzić.
- 5 jajek ubić na puszysto, z 16 dag cukru, dodać ser z wiaderka i ucierać dalej, dodać śmietanę i budyń , wymieszać razem .
- Z przygotowanej masy serowej odłożyć do drugiego naczynia 1/3 porcji.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do odłożonej porcji masy serowej, dokładnie wymieszać.
- Na przestudzone ciasto wyłożyć połowę białej masy serowej, na niej ułożyć kleksy masy serowej z czekoladą, posypać kolorowymi skórkami.
- Całość przykryć pozostałą białą masą serową.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tylko z włączoną górą do pieczenia, około 50 minut lub dobrego zrumienienia.
- Po wystudzeniu pokroić na porcje.