Kulki z fileta kurczaka

Delikatne, przepyszne danie na różne okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Ogóreczki konserwowe małe – 4 szt

  • Suszone pomidory – 4 szt

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Cukinia – 12 krążków

  • Musztarda – 4 łyżeczki

  • Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Filet z kurczaka pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Posmarować musztardą.
  • Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Ogóreczki pokroić w plasterki.
  • W małej salaterce ułożyć prostokąt z folii, na nim plaster fileta na filecie porcję żurawiny.
  • Na żurawinę nałożyć porcję papryki, suszonych pomidorów oraz krążki ogóreczka.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć obok siebie po 3 krążki cukinii.
  • Przy pomocy folii zwinąć fileta tworząc kulkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na krążkach cukinii. Z pozostałymi plastrami zrobić tak samo.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i pomidorami.
 

4 komentarze

  1. No rzeczywiście wyszły smakowite kuleczki!

     
  2. Zanim przeczytałam tytuł, po zdjęciu myślałam, że to ostrygi! I tak sobie myślę: no, no, pani Marysia nawet ostrygi robi! Ale potem czytam – kulki z kurczaka. I myślę, że jak pani zrobiła, to lepsze niz ostrygi:)

     

Skomentuj Marta Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*