Delikatne, przepyszne danie na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Filet z kurczaka
Papryka czerwona – 1/3 szt
Ogóreczki konserwowe małe – 4 szt
Suszone pomidory – 4 szt
Żurawina – 2 łyżki
Cukinia – 12 krążków
Musztarda – 4 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Filet z kurczaka pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Posmarować musztardą.
- Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Ogóreczki pokroić w plasterki.
- W małej salaterce ułożyć prostokąt z folii, na nim plaster fileta na filecie porcję żurawiny.
- Na żurawinę nałożyć porcję papryki, suszonych pomidorów oraz krążki ogóreczka.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć obok siebie po 3 krążki cukinii.
- Przy pomocy folii zwinąć fileta tworząc kulkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na krążkach cukinii. Z pozostałymi plastrami zrobić tak samo.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i pomidorami.
No rzeczywiście wyszły smakowite kuleczki!
Polecam. 🙂
Zanim przeczytałam tytuł, po zdjęciu myślałam, że to ostrygi! I tak sobie myślę: no, no, pani Marysia nawet ostrygi robi! Ale potem czytam – kulki z kurczaka. I myślę, że jak pani zrobiła, to lepsze niz ostrygi:)
Są fajne tak prosto wykonane , ale smakowo super. 🙂