Pyszne rożki

Doskonałe na drugie śniadanie, do pracy lub na podwieczorek.

Szczegóły

Liczba porcji

18 szt

Czas przygotowania

45 minut

Lista składników

  • Ciasto francuskie – 300 ml

  • Salami – 18 plasterków

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Pieczarki – 15 dag

  • Ogóreczki korniszony małe – 9 szt

  • Majonez – 2 łyżki

  • Keczup – 2 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Sezam do posypania

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Kroki

  • Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania wody.
  • Paprykę umyć , pokroić w drobną kostkę.
  • Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ogóreczki przekroić na połowę.
  • Majonez wymieszać z keczupem.
  • Ciasto francuskie rozłożyć podzielić na 18 prostokątów, lekko posmarować majonezem z keczupem, ułożyć po plasterku salami.
  • Na salami ułożyć po porcji smażonych pieczarek , krojoną paprykę oraz połowę ogóreczka.
  • Posypać utartym serem oraz ziołami prowansalskimi.
  • Zlepić rożki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wybić , roztrzepać , posmarować rożki i posypać sezamem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 25 minut , lub dobrego zrumienienia rożków.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pyszne! Na karnawałowy stół nadają się znakomicie 🙂

     
    • Marianna

      Tak na szybko można wykonać , a każdy lubi mieć coś pod ręką do szybkiego zjedzenia. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*