Krokiety z mięsem i czerwoną fasolą

Ciasto naleśnikowe często gości w naszej kuchni w wersji słodkiej. Proponuję je w wersji słonej – krokiety nadziewane mięsem z pieczarkami i fasolą.

Szczegóły

Liczba porcji

12 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 11/2 szklanki

  • Mleko – 1 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Szczypta soli

  • Mięso mielone wieprzowe – 30 dag

  • Pieczarki – 30 dag

  • Fasola czerwona w zalewie – 400 g

  • Wywar warzywny – 1 szklanka

  • Koperek świeży – 2 łyżki

  • Śmietana 18% – 2 łyżki

  • Tarta bułka do obtoczenia

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Olej do smażenia

  • Margaryna do podsmażania

Kroki

  • Mięso przyprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • 2 jajka ubić ze szczyptą soli.
  • Dodać mleko, mąkę i robotem zmiksować ciasto, dodać 4 łyżki oleju i miksować, aż ciasto będzie gładkie. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
  • Patelnię do smażenia naleśników rozgrzać, wlewać cienkim strumieniem ciasto aby się dobrze rozprowadziło.
  • Smażyć na rumiano z obu stron.
  • Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę chwilę smażyć, dodać pieczarki, smażyć 4 minuty, dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi . Całość smażyć 20 minut.
  • Fasolę osączyć z zalewy, dodać do smażącego mięsa z pieczarkami, całość smażyć 3 minuty. Wystudzić.
  • Na naleśniki nakładać porcję farszu.
  • Zwinąć tworząc krokieta.
  • Tak wykonywać do wyczerpania składników.
  • 2 jajka rozkłócić, zanurzyć w nich krokiety a następnie obtoczyć w tartej bułce.
  • Na patelni rozpuścić trochę margaryny, włożyć krokiety i obsmażyć je z obu stron na rumiano.
  • Do garnka wlać wywar warzywny.
  • Śmietanę wymieszać z łyżką mąki dokładnie aby nie było grudek.
  • Śmietanę z mąką dodać do wywaru, dodać koperek i na wolnym ogniu gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sosem polewać przed podaniem krokiety.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*