Serniko – brownie z brzoskwiniami

Sernik na czekoladowym cieście z dodatkiem owoców, świetnie pasuje na uroczyste okazje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

120 minut

Lista składników

  • Czekolada gorzka – 200 g

  • Cukier kryształ – 11/2 szklanki

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Masło – 200 g

  • Jajka kurze – 7 szt

  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

  • Szczypta soli

  • Ser na sernik – 1 kg

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Budyń śmietankowy – 2 szt.

  • Śmietana 30% – 220 ml

  • Brzoskwinie z syropu – 5 szt.

Kroki

  • Czekoladę rozpuścić z masłem, lekko ostudzić.
  • 2 jajka utrzeć na puszysto z 1/2 szklanki cukru, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i dalej ucierać.
  • Do utartych składników dodać składniki sypkie, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  • Blaszkę 36x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut lub do suchego patyczka.
  • Gdy będzie się piekło ciasto przygotować masę serową.
  • Brzoskwinie pokroić w grubszą kostkę.
  • 5 jajek utrzeć ze szklanką cukru na puszysto.
  • Ucierając dalej dodawać porcjami ser na sernik oraz mascarpone.
  • Dodać budynie i śmietankę i dalej utrzeć.
  • Dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Masę serową wyłożyć na upieczone brownie, piec 45 minut w piekarniku, pieczenie tylko górne.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*