Subtelne, delikatne, pachnące serami i koperkiem uświetnią każdy obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
6 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
- Mięso wieprzowe mielone – 30 dag 
- Biały ser twarogowy – 7 dag 
- Ser topiony trójkąciki – 4 szt 
- Ser mozzarella – 6 dag 
- Jajko kurze – 1 szt 
- Koperek świeży – 1/3 pęczka 
- Morele suszone – 6 szt 
- Tarta bułka – 2 łyżki 
- Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki 
- Sól, pieprz czarny mielony 
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Ser twarogowy pokruszyć, dodać. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Dodać ser topiony. 
- Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Koperek umyć, ściąć i dodać. 
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, podzielić na 6 części. Morele umyć , pokroić w kostkę. Z każdej porcji , uformować kulkę, rozklepać i ułożyć porcję drobno pokrojonej moreli. 
- Zakryć mięsem morele formując kotlet . Z pozostałymi częściami zrobić tak samo.  Uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. 
Chrupią aż przez ekran! No i pieczone, a nie smażone, więc mniej pójdą w boczki 😀
Ja ostatnio preferuję pieczone, bo zdrowsze dla żołądka, i w/g mnie smaczniejsze. Moi domownicy też takie wolą. 🙂