Kotlety mielone z serami i szpinakiem

Puszyste, delikatne i aromatyczne kotlety.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt.

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Szpinak mrożony – 2 kulki

  • Ser feta – 150 g – 1/2 opakowania

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Szpinak rozmrozić. Mięso przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić szpinak , doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 5 minut.
  • Ser feta pokruszyć. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Do miseczki włożyć mięso, wbić jajko, dodać sery oraz szpinak.
  • Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kotleciki.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoto – brązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
  • Podawać z ziemniakami i dowolnym dodatkiem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Mniam, puszyste! I jak zwykle bogato napakowane 🙂

     
    • Marianna

      Kotlety z różnymi dodatkami to zawsze coś nowego, smakuje inaczej, chętnie się je zjada. Pozdrawiam.

       

Pozostaw odpowiedź Marianna Cancel

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*