Puszyste, delikatne i aromatyczne kotlety.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt.
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Szpinak mrożony – 2 kulki
Ser feta – 150 g – 1/2 opakowania
Ser mozzarella – 7 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Szpinak rozmrozić. Mięso przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić szpinak , doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 5 minut.
- Ser feta pokruszyć. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Do miseczki włożyć mięso, wbić jajko, dodać sery oraz szpinak.
- Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kotleciki.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoto – brązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać z ziemniakami i dowolnym dodatkiem.
Mniam, puszyste! I jak zwykle bogato napakowane 🙂
Kotlety z różnymi dodatkami to zawsze coś nowego, smakuje inaczej, chętnie się je zjada. Pozdrawiam.